Waarom specifiek voor mensen die (in)direct een band hebben met Nederlands-Indië?
De nakomelingen van de eerste generatie Indische Nederlanders en Molukkers hebben een gedeelde geschiedenis, die zijn invloed heeft op de 2e, 3e en 4e generatie.
Wat hebben de 1egeneratie Molukkers en Indische Nederlanders meegemaakt?
De koloniale samenleving heeft de bevolking van Nederlands-Indië in een hiërarchie geplaatst: meer -minder – minst, waarin de inlandse bevolking minder waren aan de Indische groep, de gemengdbloedigen en de Nederlanders op de economisch hoogste plek in de samenleving stonden. De koloniale hiërarchie heeft zijn stempel gedrukt op de Indische en Molukse cultuur en zijn nakomelingen.
Door de capitulatie van Japan kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in 1945 en de hiërarchische koloniale samenleving. De Bersiap oftewel de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd maakte een bloedig einde aan de koloniale verhoudingen. Vanaf deze periode is de uittocht begonnen, waarbij een deel van de Molukkers en Indische Nederlanders hun moederland moesten verlaten om aan de genocide -die vier maanden heeft geduurd- te ontkomen.
Zij verlieten hun geboortegrond, na al veel te hebben meegemaakt als buitenkamper, in de Japanse kampen of als krijgsgevangene in dienst van het KNIL, of werkend aan verscheidene spoorlijnen zoals de Birma-spoorlijn en de Pakan Baroe-spoorlijn en nog veel meer. Teveel traumatische gebeurtenissen in een te kort tijdsbestek.
Daarna hebben nog tal van gebeurtenissen in Indonesië plaatsgevonden die voor grote onveiligheid hebben gezorgd, waardoor vele Nederlandse en Indische families alsnog in verschillende periodes naar Nederland waren gevlucht. De exodus -de laatste Molukse en Indisch Nederlandse families- zijn mondjesmaat na de communistenjacht in 1964-1965 naar Nederland gekomen. Behalve naar Nederland zijn er tienduizenden van hen naar Australië en Amerika gevlucht. Ongeveer 350.000 Molukse en Indische Nederlanders gevestigd hebben zich in Nederland gevestigd.