Wat zijn familie- en traumaopstellingen?
Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, heeft ontdekt dat kinderen vaak de gevoelens en gedragingen overnemen van familieleden binnen een familie. In het de context van trauma heet dit symbiosetrauma. Met dit gegeven werken we ook in de opstelling. Wil je meer lezen over symbiosetrauma: klik hier.
Iedereen maakt deel uit van een familie. Je bent er in opgegroeid (je gezin van herkomst) of je hebt zelf een gezin of misschien heb je jouw familie door omstandigheden nooit of slechts gedeeltelijk gekend. Elk familiesysteem heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten. Soms bots je in je leven keer op keer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt en dat je verhindert voluit te leven. Het lijkt wel alsof het lot je tegen zit.
Vanuit het perspectief van familieopstellingen houden kinderen onvoorwaardelijk van hun ouders. Uit liefde en loyaliteit dragen ze ‘de rugzak’ van hun ouders mee. Al is het alleen maar om een deel van hun lasten te verlichten, vaak onbewust en onbedoeld. De rugzak omvat lichamelijk of psychisch lijden. Meestal is dit een onbewust gebeuren, wat zich kan vertalen in de volgende klachten: (vage) angstklachten, burn-out, depressie, dwangklachten, eetstoornissen, relatie- en/of gezinsproblematiek, eenzaamheid, negatief zelfbeeld, gedragsproblematiek, spanningsklachten, lichamelijke klachten, ontworteld voelen, grenzeloosheid, enz. Een belangrijk kenmerk is, is dat er niet altijd een direct aanwijsbare aanleiding of oorzaak voor is.
Wat gaan we doen in de workshop?
In de workshop wordt een combinatie van familie- en traumaopstellingen gegeven. Er is plek voor twee tot drie opstellingen. Elke deelnemer kan een persoonlijke vraag inbrengen en/of als representant deelnemen. Geef in je mail aan of je een opstelling wilt of dat je wilt deelnemen als representant.
Je neemt deel aan de workshop als:
Representant: Wanneer je door de vraagsteller wordt gekozen om een familielid te representeren, kan deze persoon je een plek geven in de ruimte. Op deze plek kom je in resonantie met het familiesysteem van de vraagsteller. De ervaring leert dat je op deze plek veel meer verbonden bent met je medemens dan je zou denken. Bijv. Wanneer je de vader representeert van de vraagsteller krijg je toegang tot zijn gevoelens en gedragingen. Iedereen kan representeren: je hoeft niks te doen of te bedenken, als je op een plek staat in de ruimte. Dat wat je ervaart en voelt op dat moment is relevant, ook als je weinig voelt, is dit informatie van de vraagsteller, en heeft ook een oorzaak waarom dit zo is.
Vraagsteller: Aan de hand van jouw hulpvraag wordt een opstelling gegeven. Ter voorbereiding kan je je verdiepen in de feitelijke gebeurtenissen die in je familie voorkomen. Bijv. te vroeg gestorven familieleden, miskraam of abortus, traumatische (oorlogs)ervaringen, seksueel misbruik, verslaving, enz. Karakterbeschrijvingen zijn voor de opstelling niet relevant.
Voordat de opstelling begint, krijg je een voorgesprek. Daarna nodig ik je uit om representanten te kiezen voor jezelf en een aantal familieleden. Je geeft de representanten een plek in de ruimte en van daaruit zal de opstelling zich verder ontvouwen.
Wat gebeurt er na de opstelling: Je krijgt meer inzicht in wat je meedraagt: ‘de overgenomen gevoelens’ voor je familie en voorouders. Je wordt je meer bewust van bestaande patronen in je familie van herkomst. Er zal iets in je verschuiven, waardoor je je direct anders voelt. Vaak ervaar je opluchting over de duidelijkheid die je hebt ervaren, zodat je een nieuwe stap kunt zetten in je leven. In de maanden na de opstelling vindt er een stuk verwerking plaats, de opstelling werkt -op een dieper nivo- langer door.
Aanbevolen literatuur:
- De fontein, vind je plek: grip op je leven door inzicht in je familiesysteem (familieopstellingen)
- Franz Ruppert: Symbiose en autonomie (traumaopstellingen)
Binnenkort
3 september 2022 - Familie- en traumaopstellingen Nederlands-Indië
Meer info en aanmelden1 oktober 2022 - Opstellingen met het verlangen
Meer info en aanmelden12 november 2022 - Familie- en traumaopstellingen Nederlands-Indië
Meer info en aanmelden