Systemic rituals® Nederlands-Indië
Deze systemic rituals is bedoeld voor iedereen die direct of indirect een band hiermee heeft.
Elke deelnemer kan of een vraag inbrengen of als representant deelnemen.
De geschiedenis van Nederlands-Indië heeft een eigen plek in de Nederlandse geschiedenis. De 1e generatie Nederlandse, Indische en Molukse mensen hebben veel meegemaakt in Indië: voor de Tweede Wereldoorlog, tijdens en erna. Zij maken onderdeel uit van de Indische gemeenschap. Hun nakomelingen dragen de rugzak met hun ouders en familie mee. De rugzak omvat fysiek of psychisch lijden, dat vaak een onbewust gebeuren is en zich kan vertalen in de volgende klachten: (vage) angstklachten, burn-out, depressie, dwangklachten, eetstoornissen, relatie- en/of gezinsproblematiek, eenzaamheid, negatief zelfbeeld, gedragsproblematiek, spanningsklachten, lichamelijke klachten, ontworteld voelen, grenzeloosheid, enz. Een belangrijk kenmerk van bovenstaande klachten is dat er niet altijd een direct aanwijsbare aanleiding of oorzaak voor is.
Waarom specifiek voor deze groep mensen? Voor iedereen die een band met Indië heeft, kan het soms lastig zijn om zich met de Indische gemeenschap te identificeren. Waarom dit zo is, lees je hier. Naar schatting zijn er 1,5 miljoen Indische Nederlanders en Molukkers in Nederland, Indonesië, Amerika en Australië. Het grootste gedeelte van de Indische gemeenschap woont in Nederland, en draagt als groep een gezamenlijk lot mee vanuit het koloniaal verleden van Nederland, de 2e wereldoorlog in Nederlands-Indië, de Bersiap-tijd en de gedwongen migratie naar Nederland. Daarnaast heb je ook de nakomelingen van de KNIL-militairen wiens vader, opa of oom naar Indonesië is vertrokken voor de politionele acties, wat nu dekolonisatieoorlog genoemd wordt. Ook zij hebben een indirecte band met Nederlands-Indië en dragen zij dit gedeelde lot met zich mee.
Systemic rituals® In systemic rituals kan de plaats van de familie in de cultuur centraal staan. Zoals een gezinslid invloed ondergaat van de familie, zo ondergaan families op hun beurt invloed van de cultuur en de voorouders waaruit ze voortkomen. Gemeenschappelijke trauma’s als vervolging, oorlog, gedwongen migratie, slavernij en kolonisatie drukken hun stempel op hele culturen en alle families en individuen die tot culturen met zo’n geschiedenis behoren, ondergaan er invloed van .
De invloed van familieopstellingen is nog zichtbaar in het gebruik maken van representanten en het uitspreken van de healing sentences. De sjamanistische wortels is zichtbaar door gebruik te maken van het wiel met zijn vier windrichtingen -als plattegrond voor een opstellingsritueel-, voorouders en krachtbronnen, het gebed en de drum. Er is ook een Joods element: het mystieke Jodendom gaat ervan uit dat een menselijk wezen meerdere zielen heeft en elk van die zielen zijn/haar eigen karakteristieken en geschiedenis heeft.
Werkwijze
De verhalen die mensen meenemen zullen een uitnodiging zijn tot het maken van opstellingsrituelen. Elke deelnemer wordt uitgenodigd om, door middel van een brief, iets over zijn of haar familiegeschiedenis te vertellen. Uit de brieven wordt een keuze gemaakt en zorg voor gedragen om zoveel mogelijk aspecten van de geschiedenis hun plek krijgen.
Zo zijn er diverse tijdperken die aan bod kunnen komen, bijv de pre-koloniale tijd, de vroege koloniale tijd, de 2e WO, de Japanse bezetting, de Bersiap-tijd, de dekolonisatieoorlog, het onafhankelijk worden en de stichting van de staat Indonesië, de gedwongen migratie naar Nederland en de periode na de aankomst hier. De verschillende perspectieven op deze historische periodes kunnen in deze bijeenkomst naast elkaar bestaan zonder partij te hoeven kiezen of het één tegen het ander weg te moeten strepen, en in het werk worden alle perspectieven met respect behandeld.
Alle deelnemers die graag een eigen opstellingsritueel willen, kunnen hun verzoek via een brief aan mij richten. Wanneer deelnemers zich aanmelden, ontvangen ze van mij de richtlijnen voor het schrijven van de brief.
Heb je interesse? Kijk op agenda voor de eerstvolgende workshop.